Home

STREP-projektet sigter mod at forbedre fiber-til-fiber tekstilgenbrug i hele Europa

: 19.06.2025

STREP-projektet, der er finansieret af EU's Horizon Europe-program, samler 13 partnere på tværs af 8 lande for at bekæmpe tekstilaffald gennem smartere sortering, økodesign og næste generations genbrugsteknologier.

STREP-projektet sigter mod at forbedre fiber-til-fiber tekstilgenbrug i hele Europa

: 19.06.2025

STREP-projektet, der er finansieret af EU's Horizon Europe-program, samler 13 partnere på tværs af 8 lande for at bekæmpe tekstilaffald gennem smartere sortering, økodesign og næste generations genbrugsteknologier.

Af Astrid Helene Mortensen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: STREP

I takt med stigende bekymringer om tekstilaffald og bæredygtighed træder et nyt EU-finansieret initiativ, STREP (Streamlined Textile Waste Streams for Recycling Optimization), frem for at transformere den europæiske sektor for tøj og boligtekstiler. Tekstilforbrug i Europa udgør en af de største belastninger på miljøet, primært på grund af ressourcekrævende produktion og lave genanvendelsesrater.

STREP angriber problemet ved roden ved at udvikle banebrydende værktøjer og systemer, der gør tekstilgenanvendelse mere effektiv, cirkulær og skalerbar. Projektet ledes af Aalborg Universitet og samler 13 partnere fra 8 lande, herunder universiteter, teknologivirksomheder, genanvendelsesfirmaer og designeksperter.

Med et budget på 5 millioner euro vil konsortiet udvikle smartere sorteringssystemer, retningslinjer for genanvendelsesvenligt design og avancerede genanvendelsesmetoder – alle testet gennem pilotprojekter i virkeligheden.

"STREP giver os mulighed for at udforske hele den cirkulære tekstilværdikæde – ud over blot indsamling – og udvikle reelle, skalerbare løsninger for en bæredygtig fremtid,” siger Iskra Dukovska-Popovska, lektor ved Aalborg Universitet

STREP

Hvad STREP vil gøre

  • Smart sortering og demontering
    Ved hjælp af AI, sensorer og robotværktøjer vil STREP automatisere fjernelsen af ikke-tekstile dele som lynlåse og knapper - hvilket gør det lettere at adskille og genbruge fibre.
  • Økodesign-retningslinjer
    En designmatrix vil hjælpe tøjproducenter med at skabe produkter, der fra starten er lettere at demontere og genanvende.
  • Mekanisk og kemisk genanvendelse
    Nye systemer vil sortere fibre efter længde og sammensætning i realtid og sende dem til den mest effektive genanvendelsesvej - med målet om at producere garn lavet 100 % af tekstiler fra forbrugere.
  • Digital sporing og gennemsigtighed
    STREP vil teste digitale produktpas og blockchain-baserede systemer til at spore materialer og effektivisere cirkulære forsyningskæder.

Test i virkeligheden

Alle teknologier vil blive testet på fem pilotsteder i Europa for at sikre, at løsningerne er praktiske og tilpasningsdygtige. En iterativ “Assess-Review”-udviklingscyklus - med deltagelse af genanvendere, producenter og designere - vil hjælpe med at optimere processerne efter aktørernes behov i værdikæden.

STREP

Forventet effekt

STREP har som mål at øge tekstilgenanvendelsen med 25 % inden for tre år, reducere energiforbruget med 30 % og forbedre materialecirkulariteten i hele EU. Mindst 10 store tekstilproducenter og 20 % af EU’s genanvendere forventes at tage løsningerne i brug. Projektet sigter også mod at påvirke politik og bidrage til EU’s bæredygtighedsreguleringer som f.eks. Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR).

Hvem får gavn?

STREP er designet til alle i tekstilværdikæden – fra producenter og genanvendere til forskere, beslutningstagere og forbrugere. Ved at omdanne affald til værdi understøtter projektet grønnere produkter, stærkere industrier og en mere cirkulær økonomi.

Fact

STREP 

  • Finansiering: 5 millioner euro fra Horizon Europe
  • Varighed: 2024–2027
  • Partnere: 13 partnere fra 8 EU-lande
  • Fokusområder: Smart sortering, økodesign, cirkulær genanvendelse, digital sporing
  • Koordinator: Aalborg University (AAU)
  • AAU-afdelinger: Materialer og Produktion, Kemi og Biovidenskab

Kontakt